Emu

Emu (Casuaridae) należą do rzędu kazuarowych i rodziny emu, którym jedynym obecnie żyjącym przedstawicielem jest emu (Dromaius novaehollandiae) żyjący w stanie naturalnym na kontynencie australijskim.

            Ptaki te maja mniejsze wymagania co do powierzchni wybiegu  aniżeli strusie. Obecnie utrzymuje się je najczęściej w małych grupach liczących kilka bądź kilkanaście osobników. Ze względu na egzotyczne pochodzenie tych ptaków stanowią one atrakcję turystyczną w gospodarstwach agroturystycznych, a produkty od nich uzyskiwane znajdują szerokie uznanie zarówno ze względu na walory smakowe mięsa jak i z powodu wysokiej jakości skór wykorzystywanych w produkcji eleganckiej galanterii oraz skorup jaj wykorzystywanych przez jubilerów i artystów. Wysokiej jakości produkty uzyskiwane od ptaków skłaniają hodowców do zwiększania liczebności tych zwierząt w gospodarstwach. Dymorfizm płciowy słabo zaznaczony. Samca można odróżnić od samicy na podstawie odgłosów które ptaki wydają w okresie lęgowym - samica dudni natomiast samiec chrząka. Osiągają wagę ok 40-50 kg i nieśność ok. 30 jaj  w okresie  XII - V. Nieśność rozpoczynają ok. 18 miesiąca życia.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

 

  

 

Czas płynie ...
 
Reklama
 
Przydatne
 
Sklep hodowlany- Artykuły do hodowli zwierząt
Przydatne
 
Hodowla Ptaków
 
Stronę odwiedziło już 66375 odwiedzający
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
ZAPRASZAM ;-)